EK ulaže 16 milijardi evra u istraživanje i inovacije tokom sledeće dve godine

Evropska komisija će podstaći konkurentnost ulaganjem finansijskih sredstava u iznosu od skoro 16 milijardi evra u istraživanje i inovacije u naredne dve godine u okviru Horizonta 2020, programa EU za finansiranje istraživanja i inovacija. Evropska komisija će uložiti skoro 16 milijardi evra u istraživanje i inovacije u sledeće dve godine u okviru programa Horizont 2020, sistema EU za finansiranje istraživanja i inovacija, nakon što je danas usvojen novi radni program za period od 2016-2017.

Horizon 2020

Nove mogućnosti finansiranja koje pruža radni program usklađene su sa političkim prioritetima Komisije na čelu sa Žanom-Klodom Junkerom. Nove mogućnosti će znatno doprineti paketu za zapošljavanje, rast i ulaganja, jedinstvenom digitalnom tržištu, energetskoj uniji i klimatskoj politici, unutrašnjem tržištu sa jačom industrijom, a Evropa će zahvaljujući njima postati snažniji globalni akter.

Karlos Moedaš, komesar za istraživanja, nauku i inovacije, izjavio je: „Istraživanje i inovacije su pokretači evropskog napretka i ključni su u rešavanju najvažnijih savremenih izazova kao što su imigracija, klimatske promene, čista energija i zdrava društva. Tokom sledeće dve godine, sredstvima u iznosu od 16 milijardi evra iz programa Horizont 2020, biće podržana najvažnija evropska naučna istraživanja koja će promeniti život građana.”

U skladu sa strateškim prioritetima komesara Moedaša, program Horizont 2020 će biti otvoren za inovacije i nauku ali i otvoren prema svetu. U okviru novog radnog programa za period od 2016–2017. nude se mogućnosti finansiranja putem niza poziva za podnošenje predloga, postupaka javne nabavke i ostalih aktivnosti poput nagrada Horizont, čime će biti obuhvaćeno skoro 600 tema. Struktura radnog programa odražava fleksibilnost programa Horizont 2020 čija je pažnja usmerena ka dugoročnim prioritetima EU i najvažnijim društvenim izazovima, a istovremeno omogućuje brzo rešavanje novih problema poput epidemija.

Program će podržati niz međusektorskih inicijativa: osavremenjivanje evropske proizvodne industrije (milijardu evra); tehnologije i standardi za automatsku vožnju (više od 100 miliona evra); internet stvari (139 miliona evra) za rešavanje digitalizacije industrija EU; industrija 2020 u kružnoj privredi (670 miliona evra) za razvoj snažne i održive ekonomije i pametni i održivi gradovi (232 miliona evra) za bolje uključivanje ekoloških, saobraćajnih, energetskih i digitalnih mreža u urbanim okruženjima EU.

Osim toga, sredstva u iznosu od barem osam miliona evra biće dostupna za istraživanje o bezbednosti spoljnih granica EU kako bi se lakše prepoznala i sprečila trgovina ljudima i krijumčarenje. Za nove tehnologije će biti dostupno 27 miliona evra kako bi se pomoglo u sprečavanju krivičnih dela i terorizma, a 15 miliona evra za istraživanje o korenima i uticaju migracijskih tokova u Evropi. Novi radni program biće zasnovan i na uspesima u istraživanjima u oblasti zdravstva, kao što su važna otkrića povezana sa ebolom koja već imaju podršku u okviru programa Horizont 2020. Biće uloženo i pet miliona evra kako bi se odgovorilo na opasnu epidemiju organizma štetnog za masline Xylella fastidiosa.

Novi radni program ima za cilj i da poboljša uticaj sredstava programa Horizont 2020. Prvo, njime će se osigurati više novca za inovativna preduzeća zahvaljujući novim mogućnostima koje podržava Evropski fond za strateška ulaganja, zajedno sa više od 740 miliona evra za podršku istraživačkim i inovacijskim aktivnostima u bezmalo 2.000 malih i srednjih preduzeća. Biće učinjeno više i za poboljšanje sinergija sa drugim programima finansiranja EU, kako je naglasio predsednik Junker u svom govoru o stanju Unije, kao i za podršku istraživačima prilikom prijavljivanja, davanjem jasnijih smernica i kriterijuma učinka.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *