IPA II: Za Srbiju gotovo 200 miliona evra

EU IPA IIEvropska komisija usvojila je 11. decembra paket programa pretpristupne pomoći za 2015. za podršku reformama i regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i u Turskoj od oko milijardu evra, uključujući gotovo 200 miliona evra za Srbiju.

Zbog složenih procedura planiranja i potvrdjivanja, uobičajeno je da se iznosi za određenu godinu najčešće troše od sledeće, u ovom slučaju 2016. godine.

Reč je o sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kojima će se u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj podsticati dalje demokratske i ekonomske reforme, modernizacija pravosudja i javne uprave, kao i regionalna saradnja.

Za Srbiju je predvidjeno 196,6 miliona evra za oblasti demokratije i uprave, vladavine prava i osnovnih prava i transportnu politiku, saopštila je Komisija.

Najveća suma će ići Turskoj 255,1 milion evra, za Albaniju je odredjeno 89,9 miliona, Bosnu i Hercegovinu 37,2 miliona, Makedoniju 24,1 milion, Kosovo 78 miliona a za Crnu Goru 25,1 milion i 15,23 miliona iz višegodišnjeg akcionog programa 2015-17.

“Taj paket pokazuje naše snažno opredeljenje za EU perspektivu za Zapadni Balkan i Tursku. To je dugoročno ulaganje u stabilnost EU, bezsbednost i prosperitet i podržaće političke i ekonomske reforme zemalja na putu ka EU”, ocenio je evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Za programe u kojima učestvuje više zemalja u regionu za 2015. je odobreno 122,55 miliona evra.

Paket uključuje i 155,25 miliona za programe povezivanja za 2015-16. Tim novcem će se podržati finansiranje velikih regionalnih infrastrukturnih projekata u energetici i transportu na Zapadnom Balkanu četiri interkonektora, dva putna i dva železnička projekta.

Predvidjeni su interkonektori za povezivanje elektromreža Albanije i Makedonije I i II i za uspostavljanje transbalkanskog koridora I i II, sekcije u Crnoj Gori i Srbiji.

Takodje su predviđena dva projekta drumskog povezivanja BiH i Hrvatske u okviru mediteranskog koridora i dva železnička projekta povezivanje Makedonije, Kosova i Srbije, i Crne Gore i Srbije.

Realizacija tih projekata će približiti ekonomije i društva u regionu a očekuje se da doprinos EU “povuče” zajmove partnerskih finansijskih institucija u vrednosti 540 miliona evra.

Komisija je ocenila da je unapredjenje povezivanja na Zapadnom Balkanu, kao i izmedju tog regiona i EU, ključno za ekonomski razvoj u regionu.

U saopštenju Komisije ističe se da je povezivanje postavljeno visoko na listi prioriteta EU u regionu iz punu podršku zapadnobalkanskih vlada.

Posebna pažnja posvećena je pripremi i finansiranju konkretnih regionalnih infrastrukturnih investicionih projekata, ali i primeni tehničkih standarda i tzv. mekim merama, poput pojednostavljenja prekograničnih procedura.

Takodje je za mere podrške u regionu, uključujući reviziju, evaluaciju i monitoring, informacije i komunikacije, podršku OHR u BiH i šemu TAEIX, odobreno 71,55 miliona evra.

Izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *