Izvori finansiranja – kako do novca za realizaciju vašeg projekta

Ukoliko ste identifikovali problem u svojoj okolini, imate sjajnu ideju kako da ga rešite, a imate uz sebe i stručan tim entuzijasta spremnih da realizuju ideju vaša sledeća nedaća verovatno je manjak finansijskih sredstava da sve zamišljeno sprovedete u delo. Nemojte da očajavate, praksa je pokazala da je finansijsko funkcionisanje jedan od najvećih, a neretko i najveći izazov za organizacije civilnog društva u Srbiji. Ovo je posledica nekoliko problema, kojima je potrebno baviti se sistemski i paralelno, kako organizacije ne bi strahovale za svoj uspeh i opstanak. Najpre, u Srbiji ne postoji razrađen mehanizam pomaganja građanskog društva, što je svakako posledica nerazvijene svesti i pogrešnih tumačenja o značaju i ulozi građanskog društva i nevladinih organizacija. Organizacije civilnog društva su prepuštene same sebi kada je u pitanju njihovo delovanje, pa samim tim i prikupljanje sredstava. Ono što se može uočiti kao još ozbiljniji problem jeste nepostojanje mehanizma sistematskog i pouzdanog informisanja svih zainteresvanih strana u vezi sa finansiranjem. Nepostojanje usavršenog modela pružanja informacija o izvorima finansiranja, konkursima, javnim pozivima, donatorima, zatim edukacije o prikupljanju novca tzv. fund raisingu, pa i načinima generisanja sredstava dovela je mnoge organizacije da  odustajanja od svojih ideja, te odustajanja od rešavanja problema, a neke od njih nažalost i do odustajanja od participiranja u građanskom društvu i aktivizmu, naposletku gašenja organizacija.

Finansiranje projekta

U nastavku vam nudimo nekoliko načina na koje možete da se informišete o izvorima sredstava, i nekoliko izvora informacija pomoću kojih možete da razvijete mehanizam informisanja o ovoj temi i tako stalno budete u toku.

 • Pratite naš Kalendar – trudimo se da svakodnevno u njega ubacimo sve relevantne konkurse, pa da na jednom mestu imamo pregled svega onoga što vas se možda tiče. Kalendar pored konkursa i javnih poziva za finansiranje projekata sadrži i kalendar dešavanja i edukacija koje vam mogu koristiti, zatim prilika za volontiranje i stručno usavršavanje, pa čak i zaposlenje.
 • SIPRU vodič – ovaj vodič je trenutno najsveobuhvatnija lista svih donator u Srbiji, u njemu svako može da pronađe nešto za sebe.
 • Ministarstva – redovno posećujte sajtove ministarstava koji se bave sektorima koji vas zanimaju. Posle nekog vremena biste mogli da uvidite da li postoje određeni periodi kada se otvaraju konkursi i da vam ovaj vid informisanja postane još jednostavniji.
 • Pokrajinski sekretarijati – ukoliko je vaša organizacije registrovana i deluje u Vojvodini pratite pokrajinske sekretarijate relevatne za vaš sektor jer se svake godine određena količina novca izdvaja za projekte. Kao i sa ministarstvima s vremena ne vreme posetite njihove sajtove.
 • Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom – pored konkursa i izvora finansiranja na internet prezentaciji Kancelarije otkrićete dosta korisnih informacija i linkova.
 • Kancelarija za evropske integracije – ukoliko želite da aplicirate sa svojim projektom na neki od EU fondova krenite sa informisanjem odavde. Tu ćete naći dosta korisnih linkova koji će vas odvesti dalje.
 • KOMS – ukoliko se vaša organizacija bavi omladinskim pitanjima, ili se vi kao pojedinac njima bavite vebsajt Krovne organizacije mladih Srbije je prava riznica. Pored konkursa za finansiranje projekata ovde ćete naći prilike za volontiranje, stažiranje, studijske posete, prakse, zaposlenja i sl.

Neke od najjednostavnijih metoda za praćenje donatora i njihovih aktivnosti, odnosno odličnih načina da blagovremeno budete upućeni jesu:

 • praćenje RSS kanala veb stranica koje vas zanimaju, a koje poseduju tu opciju.
 • pretplata na primanje Newsletter-a ukoliko ta opcija postoji na sajtu institicuije/organizacije
 • “lajkovanje” Facebook stranice relevantnih institucija i organizacija, ukoliko koristite ovu društvenu mrežu. Facebook vam čak dozvoljava da stranice koje su vam izuzetno važne označite kao takve i da vam stižu obaveštenja o njihovim najnovijim objavama, ili da ono što stranica objavi bude prvo što vi vidite kada otvorite svoj Facebook.
 • Neke institucije/organizacije koriste i druge popularne društvene mreže pa ih možete tamo naći, korisno je i da ih pratite na Twitteru, Google+ ili Linkedinu.

Uspešno prikupljanje sredstava, bilo da je ono bazirano na prijavljivanju za konkurse ili potrazi za sponzorima, podrazumeva da posedujete tačnu informaciju pravovremeno, a ta informacija će retko naći vas, uglavnom vi morate kontinuirano biti u potrazi za njom.

P.S. Prostor za komentar vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice u vezi sa ovom temom. Srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *