Srbija pristupila Programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije – EaSI

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Marijan Tajsen potpisali su danas ugovor o pristupanju Srbije Programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije – EaSI.

EaSI program je glavni fond Evropske unije u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je otvoren i za države kandidate za članstvo u EU. Evropska komisija je direktno preporučila Vladi pristupanje ovom programu, u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU.

Ukupan budžet Programa za period od 2014. do 2020. iznosi 919,46 miliona evra.

Srbija pristupila EaSI programu
Program EaSI sadrži tri komponente i to Progres, EURES i Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo, i sve su veoma važne za našu zemlju.

Republika Srbija ima dobre rezultate u dosadašnjem učešću u programu Progres koji podržava projekte kojima se obezbeđuje veća usklađenost i bolja primena politika zapošljavanja, socijalne zaštite i socijalnog uključivanja i uslova rada.

Komponenta EURES pruža podršku Evropskoj mreži poslova, kao internet portalu na kojem se oglašavaju radna mesta i potražnja za radnom snagom na nivou cele EU.

Pristupanjem EaSI programu Srbija bi dobila mogućnost da jača Nacionalnu službu za zapošljavanje u pogledu njene pripreme za učešće u Evropskoj mreži poslova.

Na kraju, od posebnog značaja za Srbiju jeste komponenta Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo koja ima za cilj da poveća dostupnost mikrofinansiranja osetljivim grupama i mikro-preduzećima i poveća pristup finansijskim izvorima za socijalna preduzeća.

Na taj način bi institucije i organizacije iz Srbije po prvi put dobile pristup jednom izvoru finansiranja EU namenjenom za razvoj mikrofinansiranja i socijalnog preduzetništva, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *